Jos Verlindenstraat 96 - 3910 Neerpelt - Tel: 011/64 96 77

Ervaring en know-how in alternatieve energievoorziening

Pelletketels

Atmos houtvergassingsketels zijn gemaakt van 3-8mm gelaste staalplaat. Bovenin zit de brandstofkamer die in de bodem is voorzien van een hittebestendige lange smalle opening waardoor de gassen naar de verbrandingskamer worden gevoerd.

Ecologische en volautomatische pelletketels

ATMOS Ketels zijn zo ontworpen dat de brander in de linker- of rechterzijde van de ketel kan worden ingebouwd. De pelletbrander doet dienst als primaire brander en wordt gevoed door pellets uit de opslagtank door middel van een transportschroef. Het pelletreservoir bevindt zich naast de ketel of in een aangrenzende ruimte en kan van willekeurige grootte zijn (de standaardafmetingen zijn 250, 500 of 1000 l).

Een deel van de stookruimte kan worden gebruikt voor het opslaan van pellets voordat deze in de brander worden getransporteerd. De brander werkt volledig automatisch. De brander zelf werkt als volgt. Als de brander wordt geactiveerd (de noodzaak om warmte te laten ontstaan), vult de transportband pellets in de verbrandingspan van de brander en ontsteekt ze met een gloeiespiraal.

Na een normale brandcyclus wordt de brander uitgeschakeld en worden pellets in de branderkamer uitgebrand. De hele cyclus wordt opnieuw herhaald wanneer ern opnieuw warmtevraag is vanuit de woning. Het vermogen van de ketel en andere branderfuncties worden elektronisch geregeld, waardoor een aanpassing van de werking van de ketel aan specifieke systeemomstandigheden mogelijk is.

Het toevoegen van brandstof, het reinigen van de verbrandingskamer van de brander en het verwijderen van as wordt elke 1 - 14 dagen uitgevoerd, afhankelijk van de kwaliteit van de pellets. Als optie kan u de ketel/brandercombinatie uitrusten met een automatische asverwijderaar. Zo verhoogt uw het comfort en gebruiksgemak. Een groot voordeel van onze pelletketels D15P. D20P, D30P, D40P en D50P is dat u de brander van de ketel kunt verwijderen en deze kunt vervangen door een deksel. Hierna kan bij noodgevallen in deze ketels hout worden gestookt.
Deze kenmerken betekenen dat deze ketels hetzelfde bedrijfscomfort en gebruikswaarde bieden als ketels op gas, propaan-butaan of stookolie. Het grote voordeel is dat deze ketels in vergelijking met aardgas of stookolie echter uitsluitend hernieuwbare energiebronnen gebruiken.

Voordelen van pelletketels ATMOS

 • Hoog comfort van verwarminghoog rendement 90% - 93% afhankelijk van het type pellets - laag brandstofverbruik
 • Ecologische verbranding - ketelklasse 5 - ČSN EN 303-5, ECODESIGN 2015/1189
 • Automatisch bedrijf en schakelt de ketel uit nadat de brandstof is uitgebrand
 • Automatische asverwijdering - in geval van installatie met asverwijderaar

Pellets verwarming - pellets

De meesten van u hebben al enige ervaring met het gebruik van hout of houten briketten voor verwarming in vaste brandstof ketels, kachels of open haarden. Deze brandstoffen zijn overal verkrijgbaar tegen redelijk goede prijzen. Een nieuw product, nog niet bij iedereen bekend, zijn de zogenaamde pellets.

Deze worden op dezelfde manier geproduceerd als houten briketten dmv hogedrukpersen van afvalhout (droog zaagsel en spaanders) zonder bindmiddel. Pellets van goede kwaliteit zijn gemaakt van zacht hout zonder schors. Deze zogenaamde witte pellets die zorgen voor een probleemloze werking van de ketel.

Pellets kunnen op dezelfde manier worden geproduceerd uit hard hout of hout met schors, zogenaamde donkere pellets, maar deze kunnen in de verbrandingskamer inkoken en problemen veroorzaken. Op dezelfde manier worden pellets uit stro of ander biologisch afval gemaakt. (bijvoorbeeld poppy head pellets, koolzaad pellets, turf pellets, etc.) De meest gebruikte pelletgrootte is met een diameter van 6, 8 en 9 mm en een lengte van 5 tot 25 mm. De verwarmingswaarde is ongeveer hetzelfde als voor houten briketten, variërend van 14 tot 19 MJ / kg.
Pellets worden momenteel in de Benelux geleverd in PVC-zakken (meestal 15, 20 of 25 kg). Ook zijn er gespecialiseerde leveranciers die pellets echter kunnen afleveren in bulk en met silovrachtwagens die elk type tank kunnen vullen. Het is evenwel erg belangrijk om pellets op een droge plaats op te slaan om de verbrandingskwaliteit zo lang mogelijk te waarborgen.

In deze opstelling:

Pelletketel D21P met pellet brander Atmos A25
+ Transportworm DA 1500
+ pellet tank 500 l (325 kg)
+ buffervat met ingebouwde warmwaterboiler en solar warmtewisselaar

Opstellingsplan

Opstellingsplan Pelletkachels - deel 1

Stookplaats met ketel en aparte pellet buffertank van 500 liter

Opstellingsplan Pelletkachels - deel 1

Stookplaats met ketel en pelletsilo van 5m2

Pelletbranders ATMOS

Pelletbrander ATMOS A25
ATMOS A25

Gespecificeerde brandstof: pellets van goede kwaliteit met een diameter van 6 - 8 mm, een lengte van 5 - 25 mm en een 16 - 19 MJ.kg-1 calorisch vermogen (witte pellets).Het branderdisplay wordt gebruikt om de huidige status van de brander weer te geven en om haar functies aan te passen

De branderregeling bestaat uit een AC07X (AC07) elektronische besturingseenheid die de werking van de externe transportband regelt en die de twee ontstekingsspiralen alsook de ventilator in overeenstemming met de vereisten van de ketel en het verwarmingssysteem aanstuurt.

Het elektronische systeem wordt beveiligd met de veiligheidsthermostaat van de ketel, veiligheidsthermostaat op de pelletvoeding naar de brander en de vlamgevoelige fotocel. De werking van de brander wordt aangegeven op het elektronische bedieningsdisplay.
De brandstoftoevoer met een externe vijzeltransporteur wordt geregeld door elektronische regeling van de brander.
Ontsteking van brandstof dmv twee elektrische ontstekingsspiralen die alternerend werken.

Basisfuncties van sturingseenheid:

 • De mogelijkheid om twee reserve-uitgangen R en R2 voor verschillende toepassingen te gebruiken
 • De mogelijkheid om vier verschillende voelers (sensoren TS, TV, TK een TSV) aan te sluiten
 • TS - sensor onder in het buffervat
 • Tv - sensor boven in het buffervat
 • TK - ketelsensor of middensensor op het buffervat
 • TSV - rookgassensor of zonnepaneelsensor
  • brander die deze regelt in overeenstemming met twee temperaturen (sensoren) op de buffertank
  • regeling van de ketelventilator met behulp van de hulpuitgang
  • regeling van de ketelpomp van de primaire kring met behulp van de hulpuitgang
  • regeling van het zonnesysteem rechtstreeks van de brander
  • automatische start van de brander na verbranding van hout voor combi ketels DCxxSP

Pellet brander voor ketels - D14P, D15P, D20P, D21P, D25P

ATMOS A25 - vermogen 4,5 - 24 kW

Deze toestellen kunnen alleen witte pellets van goede kwaliteit uit zacht hout verbranden zonder schors ø 6 - 8 mm, lengte 10 - 25 mm met verwarmingsvermogen 16 - 19 MJ.kg-1.
De branders zijn niet in staat om pellets met hoge aankoekeigenschappen in de verbrandingskamer te verbranden. In dat geval is het nodig om de verbrandingskamer in periode 1 per dag te reinigen.

Voor deze branders zijn geschikte transporteurs:

 • Vijzel pellet transportworm voor brander ATMOS A25 - DA1500 lengte 1,5 m en diameter 75 mm
 • Vijzel pellet transportworm voor brander ATMOS A25 - DA2000 lengte 2 m en diameter 75 mm
 • Vijzel pellett ransportworm voor brander ATMOS A25 - DA2500 lengte 2,5 m en diameter 75 mm
 • Vijzel pellet transportworm voor brander ATMOS A25 - DA3000 lengte 3 m en diameter 75 mm
 • Vijzel pellet transportworm voor brander ATMOS A25 - DA4000 lengte 4 m en diameter 75 mm

Pellet brander voor ketels - D31P, D30P, D40P, D50P

ATMOS A45 - vermogen 8,5 - 49 kW
Branders kunnen alleen witte korrels van goede kwaliteit uit zacht hout verbranden zonder schors ø 6 - 8 mm, lengte 10 - 25 mm met verwarmingsvermogen 16 - 19 MJ.kg-1.
Het voordeel van deze brander is de automatische ontsteking van de pellet door een ontstekingsspiraal die de pellet ontsteekt wanneer dit nodig is. De brander is niet geschikt om donkere pellets te verbranden deze gaan samenkoeken in de pelletpan. In dat geval is het nodig om de verbrandingskamer in periode 1 - 3 dagen te reinigen en verliest u het comfort van een dergelijke verwarming en vermindert het rendement van de ketel.

Pellet verbrandt voor ketel - D80P

ATMOS A85 – vermogen 24 - 80 kW
De brander wordt standaard geleverd met een pneumatisch luchtdruk asreinigingssysteem dat regelmatig na de brandperiode de verbrandingskamer van de brander reinigt. Vanwege dit systeem hoeft de verbrandingskamer niet zo vaak te worden gecontroleerd. De klant kan deze eenmaal per 14 dagen tot 1 maand controleren.

De brander A85 bevat dezelfde functies als kleinere branders ATMOS A25 en A45. De ketel D80P met brander A85 moet altijd worden geïnstalleerd met een CV buffertank met een minimaal volume van 1000 liter. In een dergelijk systeem gebruiken we het programma van de brander die het bestuurt in overeenstemming met twee temperaturen (sensoren) op de buffertank.

Voor de A45 en de A85 branders zijn geschikte transporteurs:

 • Vijzel pellet transportworm met as voor brander ATMOS A45 / 85 - DRA50 lengte 1,7 m en diameter 80 mm
 • Vijzel pellettransporteur met as voor brander ATMOS A45 / 85 - DRA50 lengte 2,5 m en diameter 80 mm
 • Vijzel pellettransporteur met as voor brander ATMOS A45 / 85 - DRA50 lengte 4 m - en diameter 80 mm
 • Vijzel pellettransporteur met as voor brander ATMOS A45 / 85 - DRA50 lengte 5 m - en diameter 80 mm

Vlam van de ATMOS A25 pelletbrander in D20P pelletketel

Vlam van de ATMOS A25 pelletbrander in D20P pelletketel

Technische gegevens

D14 P a D21 P D15 P D20 P D30 P D40 P D45 P D31 P D14 P, D 21 P, D 25 P D20 P D15 P

Automatische ontassing


Pelletketel


Als accessoire voor elke pelletketel DxxP, die werd gemaakt na 1.3.2007, kunt u de ketel uitrusten met automatische asverwijdering van het ketellichaam naar een extra aslade.

Deze automatische asverwijderingsapparatuur vereist geen speciaal onderhoud en verhoogt het comfort tijdens pelletverwarming.
De ketel wordt automastisch gereinigd door de wormtransporteur in de verbrandingskamer. Het reinigt de asruimte in de ketel met regelmatige tussenpozen in 1 uur, in 3 uur, in 6 uur, in 12 uur of in 24 uur, afhankelijk van het type gebruikte brandstof. Het is mogelijk om de automatische reiniging handmatig in te stellen door op de hoofdschakelaar op de ketel te drukken. Kies zorgvuldig de capaciteit van de aslade op basis van het asgehalte en de gebruikte brandstof.

Bekijk enkele van onze professionele realisaties